• El 9 Ets i uts. Cap d’any

    Núm. 257// Per acomiadar l’any 2022 (sí, acomiadar, no “despedir”) us portem un Ets i uts sobre les dites, expressions i sentits diversos d’aquests dies. Tradicionalment el “Cap d’Any” ha estat sempre el dia 1 de gener, ja que és quan comença l’any i per tant, un dels extrems d’aquesta mesura de temps. Des de fa uns anys, per influències vàries, aquesta expressió ha passat a designar majoritàriament l’últim dia de l’any, el 31 de desembre. 

    Com per totes les dates senyalades hi ha multitud d’expressions sobre el temps, especulant si serà un bon any (de collites, de temps o de relacions personals) o si per contrari serà un any nefast. Això ho pot determinar, segons la saviesa popular, que faci fred (Cap d’Any gelat, any de molt blat – Gelada de Cap d’Any, pa per tot l’any), que hi hagi o no precipitacions (Cap d’any serè, tot l’any va bé- Pluja de Cap d’Any, du mal averany) o que fem una feina o una altra (Segons cacis per Cap d’Any, caçaràs la resta de l’any – Si et cases per Cap d’Any, lluna de mel fins a Sant Miquel). Com podem veure, som un poble realment supersticiós i molt lligat a les activitats de la terra i la religió. 

    A banda d’aquests refranys, la majoria en desús, cada any tenim un personatge que distreu  la mainada i els fa buscar una cara irreal en totes les persones. Efectivament, parlem de “L’home dels nassos”, que només apareix el dia 31 de desembre i que té tants nassos com dies té l’any. Menys conegut, però igual de mític és “L’home de les orelles”, que podem veure el dia 30 i que també té tantes orelles com dies té l’any.  

    Des del CNL d’Osona us desitgem un molt bon any 2023, i que passeu un bon Cap d’Any ja sigui el 31 de desembre o l’1 de gener! 

     

    Extret de Paremiologia catalana comparada digital (dites.cat)   

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço