• El 9 Ets i uts. Expressions sobre Can i Cal (3)

    Núm.258// Ca meva o meua, ca teva o teua, ca seva o seua, ca nostra i ca vostra són formes generals a les Balears; a Catalunya i València s’usen molt menys, normalment diem a casa meva/meua, etcètera. La forma ca per casa apareix també fossilitzada en alguns noms de lloc per tot el territori de llengua catalana: la Cadavall (és a dir, ‘la casa d’avall’, a Cistella (Alt Empordà)), la Cadamunt (‘la casa d’amunt’, a Elx), Carroja (‘casa roja’ a la Vall de Gallinera, al País Valencià) o bé Sa Canova (‘sa casa nova’), Sa Ca-roja (‘sa casa roja’), Sa Caveia (‘sa casa vella’) –aquestes tres últimes donen nom a diferents alqueries mallorquines.  

    En les frases fetes, però, el can sol acompanyar noms inventats, divertits, jocosos, fruit de la creació i la imaginació popular. És el cas de Val més anar a can Jantinc que a can Justenc, que vol dir ‘val més ser generós, de màniga ampla que no pas preferir les estretors’, això en alguns casos, és clar; no sempre funciona. Aquesta frase feta ja es recull el 1935 i encara se sent. A Osona se sent més a dir la locució de can Passavia, és a dir, fet a correcuita i de mala manera. 

    A molts de vosaltres també us sonarà can Rumia, que serveix per construir algunes expressions, com ara: tenir el cap a can Rumia (‘estar molt pensatiu’), posar el cap a can Rumia (‘una persona fer pensar molt una altra’) deixar a can Rumia (‘restar incedís, pensarós’) o ser de can Rumia (‘rumiar massa’). El més bo és que can Rumia existeix, és una masoveria de Sant Julià de Vilatorta. I això no és tot: prop d’allà hi ha can Goules, també anomenada can Pensa-t’hi-bé, i can Discorre (discórrer vol dir ‘idear, inventar’).  

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço