• El 9 Ets i uts. Per Nadal, nadales!

     

    Núm.307// Si fem una cerca al diccionari del mot ‘nadala’ trobem que té diferents significats, tots relacionats, això sí. 

    Una herba de la família de les amaril·lidàcies, de fulles basals, amb sis pètals blancs i una corona groga al mig que floreix en ple hivern (Narcissus tazetta), és una nadala, molt semblant al narcís. El mot es pot confondre amb la flor de Nadal, la ponsètia, que aquesta sí que té color vermell.  

    A banda d’herbes i flors, la nadala també pot ser una cançó típica justament de la festa de Nadal perquè en la seva lletra fa referència a elements propis d’aquestes festes. Una nadala també és una postal en si mateixa o el poema que s’hi pot escriure, destinat també a felicitar  familiars i amics en aquestes dates. Tots els significats, com veieu, estan relacionats amb aquesta època de l’any. 

    Parlem de l’accepció musical del mot, o sigui de les cançons que es canten per Nadal. De ben segur que en coneixeu un munt, de pròpies i de més foranes: Santa Nit, Les dotze van tocant, El rabadà, En Pasqual, etc. Aquestes serien les més tradicionals, les que hem sentit sempre, les que contenen elements nadalencs: pastors, àngels, estels, etc.,  però també n’hi ha d’altres de més actuals. On les podem trobar?  A la llista d’Spotify del CPNL n’hi trobareu per a tots els gustos sota el títol de “Per Nadal, canta amb el CPNL”. Són 48 cançons d’estils variats de grups i artistes catalans que poden amenitzar les vetllades familiars.  

    Aprofiteu l’ocasió per triar i remenar entre les 29 llistes que ja tenim de música en català de tots els estils. D’aquesta manera podrem crear un paisatge sonor actual i en català, també per Nadal. 

    Ens escolteu? 

    Spotify CPNL. 

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço